Sorry, registration has ended.

Voeten in de Aarde is een eigenwijs authentieke tentoonstelling over hoe op artistieke wijze jongeren en boeren hun moed en veerkracht terugvonden tijdens de moeilijke periode van Covid-19 incl. Over hoe zij het onthaastende karakter van elkaars meesterschap in de oogstmand legden. Kom genieten van deze unieke tentoonstelling en laat de tekeningen van de biodynamische groenten u in schoonheid verrassen. LOCATIE: De Wassende Maan, Beekstraat 35 Astene Deinze EXTRA: Workshop mindfull vormkracht tekenen Info en inschrijven: https://www.dewassendemaan.be/workshop-mindful-vormtekenen-met-kaya-jakovits Kan je niet genoeg van krijgen of wens je deel te nemen aan een verdiepingsworkshop? Meer info. www.dewildetijm.be WANNEER: Onze expo is vanaf 25 juni tot 31 juli te zien op biodynamische boerderij De Wassende Maan. https://www.dewassendemaan.be/zomer-opendeur-met-expo-en-workshop-zat-25-juni CURATOR: Kaya Jakovits creatief/antroposofischenatuurtherapeute, founder en inspirator CreNatuur/de Wilde Tijm. www.crenatuur.be IN SAMENWERKING MET: KSO Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent de Wilde Tijm - natuurtherapeutisch Centrum De Kollebloem - biodynamische boerderij Koen Dhoore - docent bij Landwijzer VORIGE LOCATIES: De Kollebloem, Sint-Lievens-Esse: Opening 26/09/2021 De Lousbergmarkt, Gent: 01/10/21 - 06/11/21 Widar, Merkslplas: Voorjaar 2022


  • Date: 25/06/2022 18:49
  • Location: To Be Announced

Description

Pleidooi

Voor een gezonde, creatieve, veerkrachtige samenleving!

Hoe bewust zijn jongeren over de herkomst van hun voedsel? Hoe kunnen zij dit bewustzijn in de praktijk beleven? Hoe kijken zij naar hun eigen ecologische voetafdruk? Kunnen ze met een wakkere geest voet aan de grond krijgen in een alsmaar vluchtigere en drukkere maatschappij?

Kaya Jakovits, natuurtherapeute en bezielde leerkracht kunstvakken onderzocht en vond. Samen met haar leerlingen maakte zij een brug tussen landbouw en kunst. Het resultaat is een zee aan kleurrijke prenten vol vibratie die ons hoopgevend doet ademen. Over een tijdsspanne van maar liefst 2 jaar doken zij samen onder in de wondere wereld van de biodynamische groenten, bloemen, vruchten, zaden en preparaten. Ze surften enthousiast op de rug van de seizoenen mee. Op de achtergrond speelde de corona- en klimaatcrisis in volle hevigheid.

De hieruit voortvloeiende prenten zijn ontstaan via uitgebreide observatie en fysiek werk. Het onderwerp werd letterlijk te lijf gegaan met krijt op groot formaat gerecycleerd karton. We zien het danswerk van vormkracht, textuur, kleur, lijn en het in beweging gezette lichaam. Hierin onthult zich zowel de ademhaling van de tekenaars als van de boeren om tot hun oogst te komen.

De bewuste verbinding met natuur heeft een onthaastend therapeutisch effect wat ten alle tijden voor zowel fysieke als mentale veerkracht zorgt. In het gericht leren opnemen en loslaten van zuurstof en stikstof tijdens het tekenen brachten lichamen en geest zichzelf in balans. Stress, angst en futloosheid  werden gekanaliseerd. Het proces stond voorop, maar het resultaat is verbluffend. Elke unieke prent heeft een unieke onthaastende karakter vol kleur en sprankel, prachtig om zien! De prenten onthullen ook de speelsheid van de 14-jarigen in onbezoedelde onvoorwaardelijkheid. Ze pleiten voor een  speelsere kijk, achter het harde werk van de boer.

Een wondere wereld toont zich en het is met deze jeugdige vibratie dat wij graag naar buiten komen. Zo hopen we ook jou te inspireren. Kom genieten van de ontluikende, sprankelende schoonheid van deze generatie, die positief en op vertraagde voet haar intrede doet buiten de schoolmuren. Als dankbetuiging aan de boer en boerin die van zaad tot oogst dagdagelijks kraakverse groenten toveren uit de schoot van moeder aarde.

Kaya Jakovits

                                                         

  voeten in de aarde leerling en kaya

             

  voeten in de aarde leerling

             

  voeten in de aarde vogel
Levenskrachten

in biodynamische landbouw

Biodynamische boeren en tuinders koesteren de levenskrachten op de boerderij en in de wijde omgeving. Bij de verzorging van de bodem, de gewassen en het vee staan deze levenskrachten voorop.

Hoe kunnen we de aarde, de planten en de dieren zo verzorgen dat we ze als het ware meenemen in onze eigen ontwikkeling ? Het gebruik van compost die de levende bodem voedt, het toepassen van preparaten die zowel de groeikrachten als de vormkrachten in de plantenontwikkeling ondersteunen, de dieren een menswaardige plek bieden op de boerderij en in de landbouw, met een absoluut respect voor hun integriteit en eigenheid, behoren als vanzelfsprekend tot de biodynamische landbouwpraktijk. Het resultaat van die aanpak is vitale, levenskrachtige voeding die de hele mens werkelijk voedt.

Dat jongeren, en zeker de jongeren die een kunstzinnig blik en gevoel voor schoonheid mogen ontwikkelen, de vitaliteit van biodynamische groenten zonder meer (h)erkennen en met een spontaan enthousiasme in beeld brengen, verrast ons dan ook niet. Dat doet niets af van de verdienste van deze jonge kunstenaars dat ze er ook in geslaagd zijn die vitaliteit op een sprekende manier in beeld te brengen. Hun werk toont niet alleen hun eigen inspanningen, maar ook die van de boeren, en dat mag de boeren vervullen met dankbaarheid en trots, en bovenal met hoop voor de toekomst. Een toekomst voor vitale, voedende landbouw !

Koen Dhoore

__________________________________________

WORKSHOP: MINDFULNESS VORMKRACHT TEKENEN 

ZATERDAG 25 JUNI 2022

LOCATIE:

De Wassende Maan, Beekstraat 35 Astene Deinze

EXTRA:

Workshop mindfull vormkracht tekenen
Info en inschrijven: https://www.dewassendemaan.be/workshop-mindful-vormtekenen-met-kaya-jakovits

Kan je niet genoeg van krijgen of wens je deel te nemen aan een verdiepingsworkshop?
Meer info. www.dewildetijm.be

WANNEER:

Onze expo is vanaf 25 juni tot 31 juli te zien op biodynamische boerderij De Wassende Maan.
https://www.dewassendemaan.be/zomer-opendeur-met-expo-en-workshop-zat-25-juni

CURATOR:

Kaya Jakovits creatief/antroposofischenatuurtherapeute, founder en inspirator CreNatuur/de Wilde Tijm. www.crenatuur.be

IN SAMENWERKING MET:

  • KSO Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent
  •     
  • de Wilde Tijm - natuurtherapeutisch Centrum
  •     
  • De Kollebloem - biodynamische boerderij
  •     
  • Koen Dhoore - docent bij Landwijzer

 

VORIGE LOCATIES:

De Kollebloem, Sint-Lievens-Esse: Opening 26/09/2021

De Lousbergmarkt, Gent: 01/10/21 - 06/11/21

Widar, Merkslplas: Voorjaar 2022